مسجد كوفه
مسجد كوفه يكي از مساجد چهارگانه بزرگ جهان اسلام است كه در شهر كوفه عراق ساخته شدهاست. اين مسجد در ۱۲ كيلومتري شمال شهر نجف واقع است. گفته ميشود اين مسجد ابتدا توسط حضرت آدم ساخته شده و پس از مسجدالحرام قديميترين مسجد جهان است. در دهههاي اول هجري قمري اين مسجد توسط سعد بن ابي وقاص بازسازي و سپس توسط علي ابن ابي طالب مركزي مهم براي خلافت در نظر گرفته شد. مقبره برخي از بزرگان و علماي ديني در آنجا قرار دارد. گفته ميشود پس از ظهور حجت بن حسن (مهدي)، اين مسجد وسعت بسياري خواهد يافت.
از رسول خدا (ص) روايت شدهاست كه مسجد كوفه مسجد پربركتي است كه خداوند آن را براي اهلش برگزيدهاست و روز قيامت براي نمازگزارش شفاعت ميكند. اصبغ بن نباته نقل كردهاست كه امام علي (ع)فرمود: اي مردم كوفه، خداوند متعال چيزي به شما عطا كرد كه به هيچ كس نداده است؛ مسجد و عبادتگاه شما را برتري داد كه در آن خانه آدم (ع)و نوح(ع) و ادريس (ع) و مصلاي حضرت ابراهيم (ع) و برادرم خضر (ع) و مصلاي من است و يكي از چهار مسجد با فضيلت است كه روز قيامت اين مسجد شبيه شخص محرِمي كه لباس پوشيده، آورده ميشود و براي اهل خود و نمازگزارش شفاعت ميكند و زماني خواهد آمد كه اين مسجد، مصلاي حضرت مهدي (ع) و هر مؤمني خواهد شد و هيچ مؤمني باقي نخواهد ماند، مگر اين كه در اين مسجد نماز ميخواند يا در آرزوي آن است. اگر مردم بركت آن را ميدانستند از چهارگوشه جهان حتي با كشيدن خود بر روي برف و يخ به اين مسجد ميآمدند.
مسجد سهله
مسجد سهله (نامهاي ديگر: مسجد سهيل، بنيظفر، عبدالقيس) يكي از مشهورترين مساجد اسلامي است كه در قرن اول هجري توسط قبايل عرب در كوفه در سمت شمال غربي مسجد جامع كوفه به فاصله حدود دو كيلومتر ساختهشدهاست. اين مسجد يكي از كهنترين مساجد منتسب به حجت بن الحسن، امام دوازدهم است. مسجد سهله در شرق نجف يعني در شهر كوفه قديم قرار دارد، اين مسجد در ۱۰ كيلومتري شمال شرقي مقبره امام علي با زاويه ۳۷ درجه و ۲ كيلومتري شمال غربي مسجد كوفه با زاويه ۵۳ درجه قرار دارد. در مجموعه روايات با تعابير مختلفي از جايگاه معنوي و منزلت مسجد سهله ياد شده است. مي توان گفت از اخبار چنان معلوم مي شود كه بعد از مسجد اعظم كوفه مسجدي به فضيلت اين مسجد وجود ندارد.
در بخش هاى مختلف صحن مسجد محرابهايى ساخته شده است كه به نام پيشوايان ديني نامگذارى شده، ازجمله مقام امام صادق، امام سجاد، مقام امام زمان، ابراهيم، ادريس، خضر.
داخل مسجد
در بخشهاي مختلف صحن مسجد محرابهايي ساخته شدهاست كه به نام پيامبران و اهل بيت نامگذاري شدهاند و در اصطلاح آنها را مقام ميخوانند. اين مقامها عبارتند از:
۱. مقام ابراهيم: اين مقام در جهت شمال غربي و بين ديوار غربي و شمالي قرار دارد. در روايتي آمدهاست اين مسجد، خانه ابراهيم بودهاست كه از آنجا به سمت قوم «عمالقه» رفت.
۲. مقام يونس: اين مقام در جهت جنوب غربي بين ديوار جنوبي و غربي قرار دارد.
۳. مقام ادريس: اين مقام در بين ديوار شرقي و شمالي قرار دارد. اين مقام را مقام عيسي هم مينامند. اين قسمت از مسجد به «بيتالخضر» هم معروف است.
۴. مقام صالح: اين مقام در سمت شرقي بين ديوار جنوبي و شرقي قرار دارد كه به مقام صالحين، انبيا و مرسلين معروف است.
۵. مقام امام سجاد: اين قسمت در ميانه مسجد كمي مايل به سمت شرقي قرار دارد.
۶. مقام امام صادق: اين مقام درست در وسط مسجد است. براساس روايات تاريخي، امام جعفر صادق مدتي در آنجا اقامت كرده و به عبادت و دعا مشغول بوده.
۷. مقام امام زمان:اين مقام هم در قسمت مياني مسجد، كمي مايل به سمت جنوب، در بين مقامهاي امام سجاد و يونس قرار دارد.
اهميت مسجد
در احاديث فراواني اشاره شدهاست كه مكان اقامت (خانه) حجت بن الحسن در زمان حكومتش مسجد سهله خواهد بود
واديالسلام نام يكي از بزرگترين قبرستانهاي دنيا در شهر نجف است. شهرت آن به علت رواياتي است كه اين قبرستان را محل رجعت تعدادي از پيامبران و امامان و مومنين در روز رجعت ميدانند. قبرستان وادي السلام در قسمت شمالي حرم امام علي(ع) در شهر نجف واقع است و بزرگترين قبرستان خاورميانه محسوب مي باشد. اين قبرستان از جنوب به حرم مطهر امام علي(ع) و خيابان اصلي نجف- كوفه (شارع علي بن ابيطالب) از شرق به جاده نجف - كربلا، از شمال به منطقه حي المهندسين و غرب به درياي سابق نجف محدود مي گردد،
در اين قبرستان علاوه بر قبور اهالي عراق، قبور مردم مختلفي از ايران، هند، پاكستان، لبنان و ... ديده مي شود در قبرستان وادي السلام قبور بسياري از علما و انبياء الهي وجود دارد كه مهمترين آنها به شرح ذيل مي باشند:
پيامبر(ص)در همين مورد خطاب به امام علي (ع) گفتهاست:
تو برادر من هستي، وعده ديدار من و شما در واديالسلام است
نَجَف نام شهري در كشور عراق است. آرامگاه امام علي (ع) در اين شهر است. علي بن ابيطالب در سال ۴۰ قمري به دست عبدالرحمن بن ملجم مرادي شهيد شد و در پشت كوفه دفن گرديدند كه بر اساس وصيت خود وي قبر او مخفي نگه داشته شد و قرن دوم هجري، در عصر هارون الرشيد، محل قبر علني شد. حضرت آدم و نوح هم در كنار علي بن ابيطالب دفن شدهاند.
صفا و مروه
اگر پشت به در كعبه بايستيم، پيش رويمان دو كوه كوچك قرار گرفته است؛ در دست راست، كوهي به نام " صفا " و دست چپ كوهي به نام " مروه ".
پس از خروج حضرت آدم عليه السلام و حوا از بهشت، حضرت آدم بر روي كوه صفا و حوا بر روي كوه مروه فرود آمدند. اولين كوه به اين دليل كه آدم «صفي الله» (برگزيده خدا) است «صفا» و ديگري را به اين دليل كه حوا « مرآة » (زن) بوده مروه نام گرفت.
كسي كه بر بالاي كوه صفا بايستد بايستد، روبه روي حجرالاسود قرار ميگيرد. فاصله اين كوه تا كوه مروه حدود ۴۲۰ متر است.
نام كلمه صفا و مروه در قرآن يكبار در سوره بقره آيه ۱۵۸ آمده و از آن دو، به عنوان «شعائرالله» ياد شده است، كه در مناسك و اعمال حج، سعي بين آن دو كوه، بايد انجام شود.
سعي بين صفا و مروه: رفت و آمد بين كوه صفا و مروه را سعي بين صفا و مروه مي گويند. هر بار كه از صفا به مروه بروند، يك شوط و برگشت از مروه به صفا، شوط ديگر محسوب مي شود. شروع سعي بايد از صفا و پايان آن در مروه باشد.
نگاهي ديني بر دو عدد 5 و 12
1. اصول دين اسلام پنج قسم است :
توحيد ٬ نبوت ٬ معاد ٬ عدل ٬ امامت
2. آل عبا پنج نفرند :
حضرت محمد (ص) ٬ حضرت علي (ع) ٬ حضرت فاطمه (س) ٬ امام حسن (ع) و امام حسين (ع)
3. پيامبران صاحب شريعت پنج نفرند :
حضرت ابراهيم ٬ حضرت نوح ٬ حضرت موسي ٬ حضرت عيسي و خاتم الانبياء حضرت محمد (ص)
3.نماز هاي واجب يوميه 5تا هستند.
4. نماز داراي پنج ركن مي باشد :
قيام ٬ نيت ٬ تكبيرة الاحرام ٬ ركوع ٬ سجود
۵-احكام اسلام بر پنج قسم است :
واجب ٬ حرام ٬ مستحب ٬ مكروه ٬ مباح
مشتقات وصي در قرآن به تعداد اوصياي الهي12بار آمده است.
لفظ شيعه و مشتقات آن در قرآن12بار به تعداد 12امام شيعه آمده است.
جانشينان حضرت موسي 12 نفر بودند .
جانشينان حضرت عيسي 12 نفر بودند و
كلمه" اسباط " (12 جانشين حضرت موسي عليه السلام ) و كلمه" حواريون"(12 جانشين حضرت عيسي عليه السلام) به طور مساوي 5 بار آمده است .
حضرت موسي عصا ي خود را بر زمين مي زند و 12 چشمه جاري مي گردد. (وَإِذِ
اسْتَسْقَى مُوسَى لِقَومِهِ فَقُلْنَا اضْرِب بِّعَصَاكَ الْحَجَرَ فَانَفَجَرَتْ مِنْهُ اثْنَتَا عَشْرَةَ عَيْناً بقره آيه60).
(در اين كه پيامبران اولواالعزم هر يك دوازده وصي داشتهاند، ترديدي نيست و در قرآن و سنت به برخي از آنها تصريح شده است. موسي بن عمران عليه السلام دوازده نقيب، حضرت عيسي عليه السلام دوازده حواري و ابراهيم و نوح عليهم السلام هم هر يك دوازده وصي داشتهاند!)
توجه: به مذهب دوازده امامي در قرآن وسنت در بخش "دانستنيهاي ديني(حقانيت تشيع)" توجه فرماييد.
بنام خداي بخشنده و مهربان
سلام برهمه شما خوبان
دعا مي كنم خدا در هيچ دو راهي قرارتان ندهد كه سرگردان شويد فقط در يك دوراهي قرارتان دهد آنهم بين الحرمين كه نداني اول زيارت اباعبدالله الحسين (ع) بروي يا زيارت حضرت ابوالفضل العباس (ع) .
حالا كه دلت كمي به ياد كربلا محزون شد خوبه به شما بگويم كه خود آقا اباعبدالله الحسين (ع) راهشرا به ما نشان داده فرموده اند به اين مضمون : هركس مرا مي خواهد زيارت كند اول برادرم عباس (ع) را زيارت كند . ميدانيد چرا اينرا فرموده اند هرچند عباس عليه السلام دژ محكم و سقاي كربلا و علمدار كربلا براي حسين عليه السلام است تنها اينها نيست مهمترينش اين است كه عباس برادر حسين است آنگاه كه فرياد ال اخي برادر را شنيد و پيكر قطعه قطعه شده عباس را در آغوش گرفت و فرمود اكنون عباس برادرم اكنون كمرم شكست .
لا حول و لا قوه الا با لله العلي العظيم
السلام عليك يا ابا عبدالحسين عليه السلام